Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om stroke

Strokesjukdomen

Stroke är en folksjukdom. Årligen drabbas 30 000 personer i Sverige och ca en halv miljon berörs (patienter, anhöriga, släkt, vänner och professionella i vård och omsorg). Flertalet drabbade överlever med varierande grad av funktionsnedsättningar, men stroke är samtidigt tredje vanligaste dödsorsak. Stroke kan medföra ett stort lidande för individen med närstående och innebär samtidigt en mycket stor kostnad för samhället.

Två former

Hjärninfarkt (85%) är den vanligaste formen av stroke och uppstår när en propp i ett blodkärl stoppar tillförseln av blod till en del av hjärnan.
Hjärnblödning (15%) uppstår genom en kärlbristning i hjärnan.

Riskfaktorer

Risken att drabbas av stroke ökar med stigande ålder, men en femtedel av strokepatienterna är i arbetsför ålder. Därmed är sjukdomen också en vanlig orsak till utslagning i arbetslivet.
Alla kan drabbas av stroke, men risken ökar särskilt om man röker, har högt blodtryck, diabetes, förmaksflimmer eller är fysiskt inaktiv.
Det finns skillnader mellan könen. Sociala faktorer och utbildning påverkar. Stroke ökar bland yngre, särskilt bland kvinnor.

Konsekvenser

Följderna av en stroke kan vara fysiska och mentala, synliga och osynliga. Stroke kan också ge sociala konsekvenser, så att delaktighet i samhället försvåras. Förlamning, störd syn, känselpåverkan, svårigheter att tala och äta är vanliga fysiska störningar efter stroke.
Trötthet, försämrat minne, svårigheter att förstå och humörsvängningar eller nedstämdhet är exempel på mentala effekter av sjukdomen.

Sidansvarig: Lars Rosengren|Sidan uppdaterades: 2017-01-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://strokecentrumvast.gu.se/om-stroke/
Utskriftsdatum: 2018-02-19