Stroke Centrum Väst - Logotyp

Trots att stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige, och den vanligaste orsaken till funktionshinder hos vuxna, är utvecklingen av strokesjukvård och forskning klart eftersatt jämfört med andra folksjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Stroke Centrum Väst (SCV) vill kraftfullt stärka strokeforskningen i Västra Götalandsregionen. Ambitionen är att utveckla nya och bättre behandlingsmetoder, samt att utvärdera det vi gör.
Ett snabbt och högkvalitativt omhändertagande sparar liv och innebär stora besparingar för samhället. Det vill vi även kunna visa vetenskapligt.

Det övergripande syftet är att:

• Minimera antalet som drabbas av stroke
  • Arbeta hälsofrämjande
  • Ge en bättre sjukdomsprevention
  • Satsa på tidigare insatser med akut bedömning och behandling för att minska riskerna för hjärnskador och neurologiska handikapp
  • Utveckla och förbättra rehabiliteringen
  • Stärka och förbättra kommunikationen och samarbetet mellan slutenvården, primärvården och kommunerna

En viktig uppgift för Stroke Centrum Väst är att medverka till att forskningsresultat snabbt utvärderas och kommer till användning i den praktiska sjukvården. För att kunna leva upp till våra ambitioner och mål har en särskild struktur etablerats där Stroke Centrum Väst samverkar med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionens enhet för regional utveckling. Samverkan sker också med life-science industrin för att kunna implementera nya tekniker och behandlingsprinciper.

Stroke Centrum Väst är öppet för alla forskare med intresse för stroke i Västra Götalandsregionen. Forskningsresultat publiceras genom årligen återkommande öppna heldagsseminarier och på nationella och internationella möten. Centret arbetar även för att stärka samarbeten med andra lärosäten, både i Sverige och internationellt.

Sidansvarig: Lars Rosengren|Sidan uppdaterades: 2017-01-05