Akut strokebehandling minskar lidande och sparar resurser

Nyhet: 2016-03-01

Om skadorna efter en stroke kan begränsas genom nya behandlingar finns möjlighet att minska mänskligt lidande och även spara resurser, visar forskning i hälso- och sjukvårdsanalys vid Linköpings universitet, Göteborgs universitet, Umeå Universitet och Karolinska Institutet.

Stroke – en blodpropp eller blödning i hjärnan – är en av de främsta orsakerna till handikapp och för tidig död, men innebär också en stor börda för anhöriga och höga kostnader för samhället.
Förra året publicerades fem positiva studier som studerade effekten av trombektomi, en behandling där ett instrument förs upp i det drabbade kärlet i hjärnan varefter blodproppen tas bort med en sug eller ett metallnät.
En återstående fråga är om nyttan med trombektomi vid allvarlig stroke kan rättfärdiga behandlingens kostnader. I en studie som nu publiceras i den amerikanska tidskriften Neurology, utförd av forskare vid Avdelningen för hälso- och sjukvårdsanalys, Linköpings universitet, och kolleger vid Göteborgs universitet, Umeå Universitet och Karolinska Institutet beräknades kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår för trombektomi på strokepatienter.
I analysen användes en simuleringsmodell där effekten av behandlingen på livskvalitet, livslängd och kostnader beräknades utifrån de kliniska studierna från 2015. Resultatet av denna beräkning jämfördes sedan med ett alternativ där patienten behandlas utan trombektomi. Analysen visade att trombektomi vid allvarlig stroke innebar stora vinster i livskvalitet men också att de höga initiala kostnaderna för ingreppet över tid uppvägdes av besparingar i form av minskat vårdbehov.
Trombektomi ger således en förbättrad livskvalitet till allvarligt sjuka patienter utan att nämnvärt påverka den långsiktiga kostnaden för samhället.
Resultaten ger hopp och kommer sannolikt att påverka den framtida svenska strokesjukvården.

Artikeln Cost-effectiveness of endovascular thrombectomy in patients with acute ischemic stroke av Mattias Aronsson, Josefine Persson, Christian Blomstrand, Per Wester och Lars-Åke Levin publicerades i Neurology online before print 12 februari 2016.
Länk till artikel

Kontakt:
Christian Blomstrand, senior professor i neurologi, Stroke Centrum Väst. Institutionen Neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin.
christian.blomstrand@neuro.gu.se

Josefine Persson, hälsoekonom Gothia Forum för klinisk forskning. Doktorand vid institutionen Neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin.
josefine.persson@vgregion.se

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se